Oldalak

2012. február 27., hétfő

Nokia 808, 41 megapixeles kamerával

Igen jól olvasható, 41 megapixeles kamerával felszerelt Nokia telefon került bemutatásra, mely végre leváltja az N8-at. A méltó utód kicsit szteroidozott kamera terén, bár az N8 képminősége is vetekszik a kompakt gépek minőségével, de ezt most tovább csiszolgatták. Sokan feleslegesnek tartják a 41 megapixelt, pedig ilyen kamerarendszer nincs semelyik Európában kapható gépben. Merthogy maga a lencserendszer vetekszik az alsós kompakt gépekével, tehát 5 megapixeles képek készítésére is van lehetőség tökéletes minőségben, de akár a legújabb reklámplakátunk fényképezésére is lehetőség nyílik (nagyon erős túlzás, de elviekben meg lehetne csinálni.) Természetesen egy Carl Zeiss optikát sikerült felhúzni felbontásban, de aki 16:9 képarányú képekre vágyik, annak be kell érnie a 13megapixellel.
Ilyen nagy képekhez, dukál a jó hardver is, és mivel a Symbian híres arról hogy gyenge hardveren is szépen elfut, nem kellenek 4 magos csodák melyek üzemidőben amúgy is hátrányt szenvednek. Ennek megfelelően egy egymagos 1,3GHz-en futó processzort kapunk, amivel a Symbian rendszer száguld mint a lágy tavaszi szellő.
A képek nézegetéséért, egy 4"-os képernyő feleős, melynek felbontása 360x630. További tulajdnságok:
- 16GB beépített memória
- 512MB RAM
- 450 eurós kezdőár
- HSPDA 14,4 Mbps
- Videófelvétel: 1080p FullHD
- Symbian Belle
- 1/1,2 hüvelykes képérzékelő (vetekszik a kompakt gépekével)

További képek megtekinthetők a galériában, és ne habozzunk kimondani, ez egy kopakt fényképezőgép és a modern technika ötvözete. Csodálatos.
Update: A koncepció az, hogy az optikai zoom-ot megkerülve lehessen fotózni. Ha ráközelítünk egy témára digitális zoom-al, akkor a kép mondjuk 10megapixeles lesz, de a minőség marad. Így már új értelmet nyer a megapixel növelés. Persze egy rossz optikával ez sem ér semmit, de ebben a telefonban minden van csak nem rossz optika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése