Oldalak

2012. március 8., csütörtök

Vélemény: Sony Xperia S

Nemrég megjelent a Mobilarénás teszt erről a várva várt telefonról, bár az új HTC-k után egy kissé elbizonytalanodtam afelől, hogy jó vásár-e ez a cucc.
Azt meg kell jegyezni, hogy nagyon egyedi lett a rajta található átlátszó csíkkal, bár egy kicsit gyerekesnek hat egy komoly HTC One X mellett. Külsőre egyébként lesz még 3 ugyanilyen variáns, más kijelzőméretekkel, ami lehet, hogy hiba. Ha 1 ilyen "különleges" telefon lenne a Sony kínálatában, azt lehetne mondani hogy ez igen, ez egyedi. De úgy, hogy lesz belőle még plusz 2 változat, lehet hogy az emberek az olcsóbb felé orientálódnak majd, amin a haszon is kevesebb. Kérdés a másik két variáns mennyivel lesz olcsóbb, és bekerülnek e a szolgáltatói kínálatba. Majd meglátjuk, de most jöjjön a lényeg, Xperia S



Külső: A Sony mindíg szeretett egy kicsit egyedibbet alkotni, ez most sikerült is. Volt már átlátszó kijelzős Sony Ericsson telefon a piacon, (Xperia Pureness) ami ára miatt nem tudott hódítani, de technikailag szépen megoldották azt is. Tetszik a hátlap enyhén íves kiképzése, ami kényelmes fogást biztosít, és a felhasznált anyagok sem keltenek gagyi érzést. A fém sajnos lemaradt, az csak az Xperia P kiváltsága lesz, de még így is érezni hogy felsőkategóriás kütyüvel van dolgunk. Arra lennék kíváncsi hogy fél év használat után előjön e a tipikus Sony betegség, ami a Sony Ericsson K750i-nél kezdődött, a recsegő ropogó ház. Remélhetőleg nem.


Belső, szoftver: A tavalyi stratégiához igazodóan, egységes hardverrel kerülnek ki az új Xperia modellek is, tehát minden gépben, egy dupla magos ARM Cortex A9 fog duruzsolni, ami a mindennapokra több mint elég, játékokra, böngészésre pedig közel tökéletes. Mivel Android 2.3 fut jelenleg a kütyün, nincs kihasználva teljesen a dupla mag, de még így sem akad meg, gondolkozik  el, hanem teszi a dolgát ahogy kell. Remélhetőleg ez tovább fokozódik majd ahogy megkapja a 4.0-ás frissítést, ami már támogatni fogja a dupla magot.
A Sony egyedi kezelőfelülete is tartogat némi meglepetést, ami kifejezetten jól mutat a HD felbontású kijelzőn. Kezdjük a Widgetekkel, amik alapból kis méretűek, de egy tappintásra (ehhe, de hülye szó) megnyílnak majdnem teljesképernyősre. Ilyet még semelyik rendszerben nem láttam, nagyon hasznos mert nem foglalja a képernyőt feleslegesen. Ráadásul nem spórolták ki az animációkat sem a szoftverből, ezért elég folyamatos érzést kelt használata. Másik számomra szimpatikus dolog, a lezárt képernyőn megjelenő információk (sms, nem fogadott hívás, új e-mail) tömkelege, ami nem számít új dolognak, de nagyon hasznos ezért említést érdemel. Egy másik különleges dolog, ami nem sűrűn fordul elő, s valószínű a zenerajongókat fogja majd meg, szintén a lezárt képernyőhöz kapcsolódik. Ha elhúzzuk az órát egy laza mozdulattal, megjelennek a zenelejátszó kezelőszervei. Aki sokat hallgat zenét annak ez nagy jóság lesz. Az én életemet sokkal könnyebbé tenné ha lenne ilyen lehetőség, sokat használnám.
Más dolgokban nem tér el a szoftver gyökeresen, hozza a szokásos Sony stílust, ezen a videón megnézhetitek hogy is néz ki mindez a gyakorlatban:


Multimédia: Mondhatnánk, hogy egy multimédiás erőgépről van szó, de ez elég old school szöveg lenne. Nem tud semmi különlegeset, amit akár más olcsóbb telefon ne tudna, a különbség ott rejlik, hogy milyen minőségben teszi azt. A hátlapon egy 12 megapixeles kamera kapott helyet, amit szerencsére nem a jó öreg Sony Ericsson Satio-ból emeltek át, hanem egy új fejlesztés eredménye. Kis optikáktól nem szabad egetverő minőséget várni, de a lehetőségekhez képest szép képet készít az Xperia S. A nagy felbontásnak köszönhetően bőven belenagyíthatunk a készített képekbe, bár nem ajánlott. Ahogy nagyítunk a minőség romlik, de ez minden mobil eszköznél így van. Itt megtekinthető egy galéria, és megcsodálhatók a lőtt képek.
A kameraszoftver átlagos, van benne arcfelismerés, és különböző szituációkra optimalizált beállítások mint pl.: Party, Éjszakai felvétel, portré...stb. Videófelvétel 1080p-ben történik, el sem tudom képzelni mi lenne ha nem így volna.
Zenelejátszás terén hozza a szokásosat az eszköz, hobbi zenehallgatóknak szinte mindegy milyen a minőség, akik pedig veszteségmentes FLAC formátumot hallgatnak, azok beruháznak valami komolya audió chip-es lejátszóra. A zenelejátszó szoftver tud érdekes dolgokat, mint például az adott számhoz keres információkat, vagy Youtube klippeket amit tud a PowerAmp is, meg még kitudja hány zenelejátszó szoftver, de öröm hogy alapból megkapják ezt a vásárlók.

Akkumlátor: Nagyon fontos, és megér egy külön kategóriát. 1750mAh-es akkut sikerült belesúvasztani a kis dögbe, amely meghajtja egy napig átlagos használat mellett, de ha odalépünk neki rendesen, akkor bizony fél napot is alig vészel át. Egyáltalán nem meglepetés, jelenleg minden csúcs és középkategóriás telefon szenved ettől, nagy előrelépés nem látszik e téren, majd talán később. Fájó lehet az is, hogy nem cserélhető a telep, tehát esély sincs kínai utángyártott 3000mAh-es akkut venni.

Mindenesetre az már lejöhetett az írásból, hogy nagyon-nagyon-nagyon jó telefont hegesztett össze a Sony. Bátran ajánlom mindenkinek annak ellenére, hogy nem az elérhető legjobb processzor van a cuccban. A Sony nagyon jó a frissítésekben az egy hardverre épülő termékpaletta miatt, és szoftveresen is nagyon jól felszereli készülékeit. A kijelző elsőosztályú, és nem csak a felbontás terén. A mérettel sem szálltak el, a 4.3" még simán benne van a tűrhető kategóriába, bár a kompaktságtól már egy kissé messze szállt. Mint már írtam, 140.000Ft körüli áron indul, ami le fog esni hónapokon belül 120.000Ft-ra, vagy kevesebbre. Jó hír még, hogy akinek tetszik ez a dizájn, de az ár/méret nem, az választhat a kistesók közül is.

4 megjegyzés:

  1. Helló!
    Én kb 2 hete használom a készüléket és egymerő csalódás az egész!
    Kezdödött a doboz kinyitásánál amikor is beraktam a simet és a helyére pattintottam a hátlapt. A kamera résznél felűl a műanyag hátlap eláll a készüléktől ez mivel fehér így jobban észrevehető! A következő csakódás a kamera volt a fokuszálása nem kellően gyors bár azt írták hogy csúcs a maga nemében. Valóban szépek a képek. A végső löketet a hosszú hétvégén szenvedtem el gondoltam játszok vele egy kicsit. Ez kb 20 perc volt a készülék 45 fokosra melegedett és a kijelzőn kezdtek megjelenni a fehér részeknél sárgult csíkok. A home gomb fellett egy vastag sávban és kőrbe felűl a kameránál! A sony elvileg cseréli ezeket a készülékeket így most az intéződik. Bár akinél vásároltam telefonos bolt a 8 napi visszavásárlást választottam de most ott is megy a varia mivel ők nem tudnak ezekről a problémákról. Hát így jártam xperia skészülékkel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélhetőleg cserélik, és nem lesz a másikkal probléma. Hibás darabok sajnos mindenhol előfordulnak, bár mondtál szoftveres hibákat is, amiket javíthatnak egy későbbi frissítésben (fókuszálás). Egyébként nem ritka a melegedés a mai modern telefonoknál. Termelik a hőt rendesen ha meg vannak hajtva, bár ez természetesnek mondható. Más kérdés, hogy valaki erre érzékenyebb, és zavarja.

      Törlés
  2. Nekem is ilyen gondom van hogyha használom a telót egy kis idő után elkezd melegedni és pár perc múlva meg már majdnem hogy forró is lesz a teló hátúljának a felső része,és nemtudom ez mitől lehet!vagy hogy mit lehet tenni ez esetben!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is dettó ez a problémám! 5-10 perces használat után bemelegszik és lelassul, majd lefagy és pár percig amíg ki nem hűlik nem reagál semmire sem :-S Egyik este arra lettem figyelmes, hogy magától felmelegedett a telóm és még a számítógép asztalom azon a helyen ahol a telóm volt rendesen meleg lett, pedig akkor abszolútt nem piszkáltam a telómat mégis felmelegedett magától..nem tudtam mitévő legyek így kiraktam az ablakba, hogy érje a levegő és nagynehezen lehűlt -.-'' Ha valaki kiokoskodott erre a problémára valami remek megoldást, ötletet az kérem ossza meg velem/velünk :D

    VálaszTörlés