Oldalak

2012. június 6., szerda

A Google Maps újdonságai

Ma jelentették be a Google Maps "új dimenzióit", mely egyrészt válasz a Nokia Drive szolgáltatásra, valamint  az Apple hamarosan megjelenő saját térképalkalmazására is. Eddig sem volt egy gyenge ajánlat a keresőóriás térképe, hisz bátran kimondhatjuk, hogy a legjobb, legkomplexebb szolgáltatást nyújtja. Vegyük például az útvonaltervezést Budapesten belül, melynél lehetőségünk van bicikliutak, vagy akár tömegközlekedés bevonására is. Utóbbi hatalmas előny a konkurensekhez képest.

Egy dolog azonban sokszor hiányozhatott, az Offline térképek. Eddig is le lehetett menteni térképrészleteket 16 km sugarú körben, azonban hamarosan már városokat, országokat is menthetünk androidos telefonunkra. Igen, ez azt jelenti, hogy internetkapcsolat nélkül is navigálhatunk, ami külföldön, vagy rossz lefedettségű helyen igen hasznos lehet. Hurrá!

Google Maps for Android gets offline support

Érdekesség: Bemutatásra került egy hátizsák-kamera, amely arra hivatott, hogy virtuálisan elvigyen minket úttalan utakra, és fotózza azon területeket, ahová autóval macerás lenne eljutni. Lehet itt például Síútvonalakra, Nemzeti Parkok útvonalaira, vagy olyan helyekre gondolni, ahová csak gyalogosan lehet belépni. Tehát a StreetView képei is bővülni fognak, bár ez már az Amazonas folyó feltérképezése után is borítékolható volt.


Google Earth-like 3D térképek
Androidra, és iOS-re pár héten belül debütál az a mód, mely mélyebb betekintést enged a városképbe, egy új eljárásnak köszönhetően. Hasonlót már láthattunk a Google Earth-ben, de most végre a mobil eszközeink is megkapják ezt a "nélkülözhetetlen" funkciót. Persze érthető a törekvés, hisz verseny van. Egyes területeken mint például San Francisco, a legtöbb épület lemodellezésre került, de nem is pazarolnám erre a szót, hisz nekünk ez egyenlőre csak egy jól kinéző feature lesz. Kivéve ha nem vagy építész, de nem hiszem, hogy Magyarország nagyobb városai hamarosan frissülnének 3D épületekkel. Bár ki tudja. Mindenesetre a lehetőség adott lesz, úgyhogy hajrá Google!

Google Maps, Earth take on full 3D maps

A jó hír
Pedig az, hogy a fent említett tulajdonságok nem csak Androidra, hanem valamennyi mobil eszközre elérhetőek lesznek, ami annak tekintetében érdekes, hogy az Apple a pletykák szerint saját térképszolgáltatást akar integrálni a következő iOS 6 nevezetű rendszerébe. Peter Brich, a Google Earth termékmenedzsere azt mondta, hogy elkötelezettek abban, hogy az összes rendszerre elhozzák a Google Maps élményt. Ez szép és jó, de az Apple direkt szakít a konkurens céggel, hogy saját technológiát használhasson, ezért még az sem kizárt, hogy az iOS 6-ból ki lesz tiltva a Google térképmegoldása. Persze ez csak spekuláció, mindenesetre már a vizsgálat folyik ez ügyben.

Google's Peter Birch 'committed' to bringing all of Maps features to iOS, other platforms

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése