Oldalak

2012. június 27., szerda

Google I/O 2012

Véget ért a 2012 Google I/O 2012, ami hozott pár érdekességet, így már tisztába lehetünk a három fő mobilos oprendszer jövőjével kapcsolatban. Személy szerint az iOS 6 jövője volt számomra a leglaposabb, hisz rengeteg olyan dolgot mutattak be, amit itthon nem tudunk majd használni, majd jött a Windows Phone 8, ami nagyon előremutatónak látszik, de megjelenése még jóval arrébb van, és itt az Android 4.1 Jelly Bean, melyet toldozgattak foldozgattak, alakítgattak, és elég jól sikerültek az újítások. 
Röviden összefoglalom mik a leglényegesebb dolgok az új rendszerrel kapcsolatban, amit egyébként Július közepétől letölthetnek a Nexus S és Galaxy Nexus tulajdonosok. 

Project Butter - Ez hivatott folyamatosabbá tenni a rendszert, már ami az animációkat illeti. Ez apróságnak tűnik, de nagyon megdobhatja a felhasználóélményt. Egy profi kamerával felvették a különbséget, és lassítva valóban hatalmas az eltérés. Az animációk 60 képkockás sebességgel mozognak másodpercenként.

Widgetek - Intelligensek lettek, azaz ha szét vannak szórva az ikonok a főképernyőn, de pont van hely a widgetnek, akkor automatikusan átpakolja őket szépen, hogy elférjen minden. Azonban mi történik, ha nem fér már el az adott minialkalmazás? Semmi pánik, eddig ugye kapunk egy "nincs elég hely" feliratot, de a 4.1-el már átméreteződik magától az adott Widget. Ez hasznos, és hiányolt funkció volt.

Szövegbevitel - Fejlődött a szövegbevitel is, ami egyenlőre csak angol nyelven ért, de hamarosan újabb nyelveket fog támogatni. Plusz jóság, hogy akár offline, azaz internet nélkül is használhatjuk ezt a funkciót. A bemutatón hosszabb mondatokat diktáltak neki, és hiba nélkül lehozta azt, ami kell.

Kameraszoftver - Az elkészített képek kaptak egy jól kinéző animációt, egyszerűen jobb oldalra repülnek képeink. Ez természetesen célzás arra, hogy gesztus vezérlést kapott a kameraszoftver, egy laza oldalra swipe-al már a legutóbb elkészített képeknél találjuk magunkat, egy kicsinyítő csíptetéssel pedig haladhatunk az elkészített képek között viszonylag gyorsan, erre a legjobb szó, mintha diasort néznénk. "Diasor" módban akár törölhetünk is egy laza függőleges söpréssel, pont úgy, mint ahogy a futó alkalmazásokat lőhetjük le a 4.0-ban.

Értesítési sáv - Testreszabhatjuk mi jelenjen meg, s mi nem, valamint akár lenyithatjuk az internetes rádió értesítését, és kedvencek közé rakhatjuk a számot, az alkalmazás megnyitása nélkül. Vagy akár Forsquare értesítéseket kedvelhetünk hasonló módon. Ebben is van potenciál, és örvendetes, hogy nem kell mindenért megnyitni külön az alkalmazásokat. Az értesítéseket nagyíthatjuk is, két ujjas széthúzással.

Keresés - A hang alapú keresés kapott egy ráncfelvarrást, már sokkal nagyobb hatásfokkal dolgozik, és nem kötünk ki minden egyes kérdésnél a böngészőben. Akárcsak a Siri esetében, ha megkérdezzük tőle az időjárást, vagy azt, hogy ki Magyarország miniszterelnöke, egy kis "lapon" már teszi is elénk, nem kell a böngészőben vacakolnunk, görgetnünk. Persze ha lejjebb görgetünk, azért kidobja a Google találatokat is, biztos ami biztos alapon.
A Google Now remek kis újítás, ez nagyon tetszik. Arról van szó, hogy az adataink, kereséseink alapján, tippeket ad a rendszer. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, ha mondjuk sétálunk az utcán, és egy olyan étterem mellett megyünk el amit feltehetően szeretünk, vagy nemrég rákerestünk, szól, hogy hahó, itt az étterem. Persze még akad ezernyi példa, így repülőjárat késésre is tud figyelmeztetni. Saját ízlésünknek megfelelő tippeknek pedig ki ne örülne. A szolgáltatás egyébként additív módon tanul, minél többet használjuk, annál pontosabban fogja tudni mire vágyunk.

Nexus Tablet - Sokat pletykálták, és itt is lenne. A Google saját neve alatt kiadott táblagépe, amit egyébként az Asus gyárt, és 200 dollárért megvehető, amiből egy kevés levásárolható a Play Store-ban. Kellett már egy hasonló ajánlat a pangó Android Tablet piacon. A gép letisztult lett, és minden benne van ami szükséges, persze az ár miatt le kell mondanunk a bővíthetőségről, és a másod kameráról, de azt hiszem simán megéri így is


Specifikációk:
- Tegra 3 Processzor
- 7"-os kijelző, 1280x800-as felbontás (215ppi),
- IPS megjelenítő, 178 fokos betekintési szöggel,
- Vastagság: 10,5mm Súly: 340gramm,
- 1,2 megapixeles előlapi kamera,
- 1GB RAM,
- 4325mAh kapacitású akkumlátor,
- Wifi, Bluetooth, NFC, giroszkóp, gyorsulásmérő,
- MicroUSB csatlakozó,
- Karcálló Corning Fit Glass üveg,
- 6 színben kapható tok

Azt hiszem a fent említett dolgok magukért beszélnek, ez egy Best Buy táblagép lesz, ha megjelenik, remélhetőleg itthon sem szállnak el az árral a kereskedők. Tovább fokozza az izgalmakat az akár 300 órás készenlét, és a 9 óra folyamatos videólejátszás. A gépre egyébként érkezni fog 7 látványos játék is, mint például a Horn vagy a Dead Trigger. 

Nexus Q - Tulajdonképpen ez egy kis Android alapú gömb, ami kapcsolatban van az összes Google cuccunkkal, ráadásul Androidos eszközünkkel irányíthatjuk, lejátszhatunk vele zenéket, videókat. Bárki betehet például zenét a lejátszási listába, ezt konkrétan a jelenlévők is megtették, rakosgatták be a számokat, nem kellett hozzá semmilyen beállítás. Természetesen a Youtube videók sem kottyannak meg a kütyünek, ezzel szépen megterítenek a Youtube TV csatornáknak. Az eszköz egyébként 299 dollár lesz, és mától rendelhető az Egyeszült Államokban.

Google Plus Events - Események Google módra. Létrehozhatunk eseményeket, melyek mély integrációt élveznek a Google Calendar szolgáltatással, küldhetünk egyedi meghívókat akár E-mail formájában is, aktiválhatjuk a Party módot, mely valós időben tölti be az elkészített képeket az esemény falára. Nem kell egy átmulatott éjszaka után a képekért kuncsorogni a többiektől, minden ott lesz az esemény üzenőfalán. Ennek persze nem fog örülni mindenki, de nekem tetszett. 

Project Glass - Ez jelenleg egy teszt fázisban álló termék, mely nem fog megjelenni a boltok polcain, és kizárólag az I/O eseményen résztvevő fejlesztők tudják megrendelni 1500 dollárért. Egy szemüvegről van szó, ami rendelkezik egy kijelzővel, egy hangszóróval, egy érintős résszel, giroszkóppal, gyorsulásérzékelővel. A bemutatón azt demózták, ahogy Google Hangout-on figyelik az emberek, mit csinál épp a Project Glass felhasználója, és pontosan azt láthatják, amit a szemüveg hordója is. Ez hasznos lehet sportolásnál például. Van beépített memóriája is, így elmenthetjük képeinket, videóinkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése