Oldalak

2012. július 2., hétfő

A Blackberry helyzete 2. rész

Avagy úton a totális megsemmisülés felé?

A sajtó hangos attól a ténytől, hogy félmilliárd dollár veszteséget termelt a RIM, ami tisztán mutatja mi a helyzet a cég körül. Már megkezdődtek a leépítések, és bejelentették, hogy legalább fél évet csúszik a Blackberry 10 oprendszer, amire szükség lenne a túléléshez, de még úgy sem biztos, hogy elmúlna a csődhelyzet.

Mit rontottak el?

A Blackberry az elsők között volt 2007-ben, biztos pozíciója volt az okostelefonok piacán, úgy tűnt nem is veszélyezteti senki. Azonban jött egy új trend, amire nem tudtak időben válaszolni, pontosan úgy mint a Nokia. Az érintőképernyős vezérlés, és a beépített alkalmazásbolt. Az iPhone robbantott, és lesöpört minden addigi megoldást, amire nagyon gyorsan kellett volna válaszolni, amit a Samsung, vagy a HTC meg is tett az Android rendszer felkarolásával, és az addig licencelt Symbian vagy Windows Mobile dobásával. A Blackberry ült a babérjain, és csak nézte, ahogy a felhasználói igények megváltoznak. Dobálták ki a qwerty gombsoros telefonokat, mintha nem történt volna semmi, és a piaci részesedés elkezdett zuhanni. 
Az első érintőképernyős próbálkozás, a Storm 1 és Storm 2 volt, ami nagyon megosztó lett, hisz fizikailag be kellett nyomni a kijelzőt, hogy érzékeljen. Ezt egyébként SurePress technológiának hívják, és elég sérülékeny megoldás, tehát nem a legjobb egy mobileszközbe. Megvolt tehát az érintőképernyős telefon, de el lett rontva a SurePress kijelzővel, sokan idegenkedtek tőle.

Storm

A második próbálkozásnál már nem akarták annyira megváltani a világot, és jött a Blacberry Torch, mely egy érintős, és kicsúsztatható qwerty billentyűzetes telefon volt, egy új felhasználói felülettel, amit akár TrackPad-el, akár érintőképernyővel is irányíthattunk. A sajtó eleinte el volt ájulva az eszköztől, hisz folyamatos volt, egyben volt, és jobb élményt nyújtott mint az -akkoriban még- akadozó Android, és nem voltak csicsás animációk. Tette a dolgát, ami sokaknak tetszett. Ha csak ennyi kellett volna a boldogsághoz, akkor most nem zuhanna a csőd felé a Blackberry, de ekkorra már (2010) sok üzleti, és egyéb felhasználó is megunta a tökölést, és váltott más rendszerre, melyek kedvezőbb feltételek mellett nyújtották ugyanazt.

Torch

Aki mégis hű maradt volna a márkához, az viszont azon kapta magát, hogy az alkalmazásboltban alig van említésre méltó tartalom, és hogy mindenhez BIS/BES kell, ami a BB készülékekhez vásárolható szolgáltatás. Havidíjért cserébe titkosított csatornán folynak a levelezéseink, kapunk BB Messenger-t, amivel ingyen beszélgethetünk BB-t használó ismerőseinkkel, és mobilinternetet.
A probléma ott van, hogyha nincs megrendelve ez a szolgáltatáscsomag, rengeteg alkalmazáshoz nem férhetünk hozzá, mint például a hivatalos Facebook alkalmazáshoz, vagy a Gmail alkalmazáshoz. Szinte kötelező havidíjat fizetni akkor is, ha csak wifi-n szeretnénk Facebook-ozni. Na ez a legnagyobb oka annak, hogy elpártoltak az átlagemberek az egésztől, hisz nem kell mindenkinek titkosított levelezés, BBM, vagy mobilinternet. A titkosított levelezésen kívül, minden megvalósítható más platformokon, teljesen ingyen, mobilinternetet pedig választhatunk szolgáltatónknál.
Itt is a túl nagy büszkeség vezetett csődközelbe, a rugalmatlanság, és az, hogy nem sikerült észrevenni a konkurencia ténykedését. 

Van kiút?

Ez a legjobb kérdés, hisz már olyan hírek is terjednek a világhálón, hogy Windows Phone 8 rendszerrel felszerelt Blackberry telefonok érkezhetnek hamarosan, hisz ha nem csinálnak semmit, az garantált öngyilkosság lesz. Ezt a Blackberry 10 rendszert, már 2010-ben kellett volna kiadni, de gyanítom már akkor nem lett volna versenyképes. Most, 2012-ben pedig lehetetlen felvenni a ritmust egy vadi új rendszerrel, hisz akinek nincs meg egy olyan szolgáltatás, ami a másiknak alap, az már vesztett is a piacából. 
Csak érdekességként mondom, hogy mindhárom fő mobilos operációs rendszerben lesz virtuális asszisztens, offline navigáció, és közösségi oldalak integrációja...stb, tehát ebbe már nehéz beszállni újoncként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése