Oldalak

2012. június 20., szerda

Windows Phone 8

Ma mutatták be a Windows Phone legújabb változatát, mely a kötelezőkön kívül, hozott meglepetéseket is. Mik ezek? Lássuk:
Új kezdőképernyő


Kezdeném is a legnagyobb meglepetéssel, ami az új felhasználói felületet érinti. Sok kritika érte a Windows Phone 7-et azért, mert kissé pazarló felépítése volt, és egy lépésből kevesebb dolgot érhettünk el. Nos, ennek most vége, mert az élő csempék átméretezhetőek (3 méret), és áthelyezhetőek, ezzel megteremtve a kellő személyre szabhatóságot, amit szintén sok kritikus és felhasználó hozott fel a rendszer ellen. Lesz pár új szín is természetesen, azonban hátteret továbbra sem tehetünk a csempék alá.
A felület átszabása már nagyon kellett, hisz helytakarékosabb lett a rendszer, ráadásul aki a régi világot szeretné visszaállítani, az ugyanúgy megteheti. Bár ez így modernebb, és ésszerűbb, azonban szerintem egy kissé talán zsúfoltabb. Persze ezt nem lehet negatívumként felhozni, mert át lehet rendezni tetszés és ízlés szerint.
Eltűnt jobb oldalról a kis nyilacska is, mely az összes alkalmazás listáját mutatta. Már nincs szükség rá.

Hardveres változások


A jövő WP8 telefonjai támogatni fogják a dupla magot, vagy többet. A sebességre most sem lehet panasz, de böngészésnél, és játékoknál jól jöhet a kraft.
A három új felbontás: WVGA (800x480), WXGA (1280x768), 720p (1280x720). Ez várható, sőt elvárt volt, mindenki örülhet.
A MicroSD támogatás viszont hatalmas jóság, amiért előre is BIG BIG UP jár.
Végül az NFC támogatást is megkaphatják a jövő WP8 telefonjai, amivel lehet fizetni, névjegykártyát megosztani, de akár NFC hirdetéseket csekkolni. Ja, és kommunikál a Windows 8 táblagépekkel is.

Nokia térképek


Nem kell ezentúl Nokia telefon ahhoz, hogy használhassuk a Nokia Drive-nak nevezett alkalmazást, hisz beépítve érkezik az új rendszerrel. Lesz Offline turn-by-turn navigácó is természetesen, ami nem meglepő, elnézve a konkurencia ténykedését. Ezzel bejelenthetjük, hogy mind a három főbb mobil operációsrendszernek lesz offline navigációja gyárilag. Úgy érzem, hamarosan hatalmas akciók lesznek az alkalmazásboltokban, mind három platformon, mert ezzel konkrétan kinyírták a letölthető navigációkat.

Skype integráció

Microsoft details deep Skype integration in Windows 8

Ez sem lesz nagy meglepetés, a Microsoft jó üzletet csinált a Skype felvásárlásával, hisz mélyen beleintegrálhatta a WP8-ba. Felhasználói szemszögből, a bejövő Skype hívások pontosan úgy néznek ki, mint a normál hálózaton beérkezett hívások, sőt itt is működnek a szokásos funkciók, mint például a hívásvárakoztatás. A Skype-hoz hasonló úgynevezett VoIP alkalmazások képesek lesznek futni a háttérben, az új multitasking képességeknek köszönhetően.

Audible

Microsoft partners with Audible to enhance voice recognition in Windows Phone 8

Siri, S-Voice... A konkurenciának már van valamilyen beszédfelismerő alkalmazása, tehát itt volt az idő, hogy beleintegráljanak valami hasonlót az új rendszerbe. Az Audible sokkal kiforrottabb, mint a Mango-ban debütált TellMe, ami már nem csak alkalmazások elindításához ért, hanem segít a keresésben, vagy felolvas hangoskönyveket. A Demóban Kevin Gallo képes volt megállítani, szüneteltetni, vagy fejezetet léptetni. A jó hír, hogy a mai nap folyamán elérhető lesz a szoftver WP7.5-re is.

Multitasking

Microsoft brings true, background multitasking to WIndows Phone 8

Nos, az Apple lesz az egyetlen olyan gyártó, aki nem támogatja a valós idejű multitaskingot, azaz több alkalmazás egyszerre való futtatását. Az Apple féle megoldás csak lefagyasztja az alkalmazásokat, hogy azok ne foglaljanak erőforrást, ezáltal egy navigációnak minden egyes ki és belépésnél újra fel kell állni. A WP8-ban, lehetőségünk van több alkalmazás egyidejű futtatására, ami a feljebb említett VOIP hívásoknál is jól jön. A külső alkalmazások is élhetnek ezzel a lehetőséggel természetesen. Az nem lesz egy rossz dolog, hogy az éppen futó alkalmazásunk élő csempéjén, úgy változik az adat, ahogy új információ jön, például repülőgép indulás, jelenlegi pozíció, időjárás...stb.

Egyéb, összegzés


A rossz hír az, hogy az új rendszer nem fog jönni a régebbi telefonokra, ugyanis azok csak egy Lite verziót fognak kapni, nevezzük Windows Phone 7.8-nak. A jó hír viszont, hogy az új felület, és néhány szolgáltatás képviseltetni fogja magát, de hogy pontosan mik lesznek ezek, az még elég homályos. Számítógép elé sem kell ülniük majd a felhasználóknak emiatt, hisz mindössze egy Wifi kapcsolat kell a frissítéshez. Na meg némi erő az akkuban. Ezt nevezik OTA (Over The Air) frissítésnek.

Az első Windows Phone 8 gyártók, a HTC, Samsung, Huawei, és Nokia lesznek, több mint 180 ország lefedésével.

A készülékek 18 hónap támogatást élvezhetnek, ami vicces, tekintve hogy aki mostanában vett Windows Phone telefont, az már nem kapja meg az új rendszert. A Google is ígérgette a 18 hónapos támogatottság programot a 2011-es Google fejlesztői konferencián, mégsem lett belőle semmi, tehát hiszem ha látom.

Összegzés: Nagyot lépett előre a rendszer, ez nem vitás. Csomó hasznos funkció lett beépítve mint a Skype, az új felület, a navigáció, amiket végre teljes mértékben kihasználhatunk a valós multitasking-nak köszönhetően.
Nekem a főképernyő kissé zsúfoltnak tűnik így elsőre, nem biztos, hogy egyből ráakadnék arra ami kell, de könnyen meg tudnám változtatni, tehát ezt hibának felróni felesleges is, de még mindig azt érzem, hogy furcsa ez a felület. Nekem hiányoznának olyan dolgok, mint például a mappák, vagy kategóriák, ahová gyűjthetem kedvenc alkalmazásaimat. Mivel nem próbáltam még a rendszert, egyenlőre ennyit tudok mondani, majd meglátjuk.

Frissítés: Egy fórumozó, vicze1 a mobilarena.hu fórumáról, jól összefoglalta azt, amiről ez az egész szól, természetesen a motorháztető alatt:
"Ahogy nézem a nagy többség egyszerűen egyáltalán nincs tisztában mi a fene a WP8. Megsúgom, hogy ez nem más mint a Windows RT for Phone.
A WM6.5 -> WP7 sokkal, de sokkal kisebb ugrás mint WP7 -> WP8, sőt nem is ugrás, hanem ez egy teljesen új OS. A WP7 ugyan úgy egy herélt WindowsCE kernelre épült csak a felület mocskosul le lett korlátozva, elég hackkel a CE programok is futottak rajta szóval a CE csak egy MetroUI kapott meg WPF+SL programozási felületet. Arra volt csak jó, hogy szoktassa usereket és a fejlesztőket a Metro-hoz. (Bár a fejlesztőket főleg csak szopatta, mint a...) Most ezt az egészet úgy ahogy van kidobták a halálba. Visszafelé 0 kompatibilitás
DE minden WinRT alkalmazás futni fog Windows 8, Windows RT és Windows Phone 8 OS-eken, teljes átjárhatósággal, ha a fejlesztő úgy akarja.
MS előbb lépi meg azt, amit Alma már 5éve építget és lépeget felé, de még évekre van tőle hogy elérje, a teljes platform átjárhatóságot.
Csak hogy jósoljak, ez volt az utolsó "Phone" OS, a következő már a Windows RT lesz teljes egészében, utána pedig egyesül az "asztalival" is. (Ha lesz még egyáltalán olyannak nevezhető.)"


Frissítés 2: A műsor kezdete előtt, a résztvevők zselés cukorkát ettek, ezzel utalva az Android következő verziójára, minek neve Jelly Bean lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése