Oldalak

2012. június 11., hétfő

WWDC 2012 (frissítve: videó)

Véget ért az Apple fejlesztőknek szánt konferenciája, mely tartogatott néhány finomságot, bár én iOS oldalról többet vártam volna, viszont lenyűgöző látni, ahogy az OSX közeledik az iOS-hez. Egybe fog olvadni ez a két rendszer idővel, ez már tisztán látszik, de sajnos nem mostanában.

OSX
Ami talán a legnagyobbat szólt, az az új Macbook pro, ami 2880x1800-as felbontást kapott (220ppi), azaz a Retina kijelzőt. Ennek rengetegen örülni fognak, mert az új iPad és az iPhone 4/4S után rossz leülni egy alacsony felbontású gép elé. Plusz információ, hogy a Photoshop, és egyéb szerkesztő programok ki fogják használni az új felbontást. Nem csak ennyi a változás, hisz egy vékonyabb dizájn, és egy új hűtés is jár a gépek mellé, tehát végre hozzányúltak a külsőhöz is, ami az Air-ek után már várható volt. Hamarosan hozzánk is eljönnek az új gépek, csekkoljátok az Apple hivatalos magyar oldalát a részletekért. Azt kell mondjam, gyönyörű gép lett, szerintem legbelül mindenki szeretne valami hasonlót otthonra. Galéria.

Apple announces nextgeneration MacBook Pro Retina display, 071inches thin, shipping today for $2,199

Továbbá az OSX kapott új funkciókat, mint például a diktálás, amit különösebben nem kell magyarázni, azonban ehhez nem társul Siri. Sajnos. Viszont van itt valami ami nagyon tetszett. Notification Center. Ez már egyenesen a mobil oprendszerekből jött, és a funkciója az, hogy értesítsen minket bizonyos eseményekről, amik lehetnek Twitter üzenetek, Email-ek, vagy emlékeztetők. Erre már korábban is felfigyeltem, és most is azt kell mondanom, zseniális. Nagy hasznát tudnám venni a mindennapi használatban, valahogy így néz ki:


Megújult a Safari, az egyik legfontosabb újítás, az iCloud Tabs, mely szinkronizálja a megnyitott füleket az iOS eszközeinkkel, tehát gyakorlatban ott folytathatjuk a weboldalak olvasgatását iOS eszközeinken, ahol abbahagytuk otthoni gépünkön. Ez aztán a csapatmunka!
Megosztás: Direkt megoszthatunk oldalakat különböző csatornákon, egy gombnyomással.
PowerNap: Gyakorlatilag ezt már ismerhetjük a konkurenciától is, a lányege, hogy alvó módban is beesnek az email-ek, települnek a frissítések...stb. Ez csak az új gépeken lesz elérhető.
AirPlay: Tolhatjuk a tartalmat akár 1080p-ben a tévénkre, kábelek nélkül, persze ehhez kell majd egy Airplay kompatibilis eszköz mint például egy Apple TV. Ez már elérhető régebb óta az iOS eszközökről, de most a Mac-ek is tudni fogják.
Júliusban lesz elérhető az új rendszer, 20 amerikai dollárért. Itthoni ár egyenlőre nem tisztázott.

iOS


Azt hiszem a fenti kép magáért beszél, és teljesen jogos is. Itt látszik, hogy az iOS eszközök nagy szelete a legfrissebb rendszerrel működik, míg Android vonalon elég szánalmas az állás. Ezt mindenki tudja, de durva látni az arányokat.
Pár statisztikát kaptunk így az elején, mint például a Twitterre feltöltött képek fele iOS eszközökről érkezik, vagy 130 milliós a népessége a Game Centernek, ami egyébként érkezik a legújabb Mac-ekre is érkezik.
A Siri okosodott, mint ahogy Tim jósolta a D12 konferencián, bár számunkra ez még mindig nem jelent semmit, hisz magyarul továbbra sem fog beszélni. Mindenféle sportolókról tud már jellemzést adni, meccs eredményeket tud megmondani, sőt akár mozijegyet is foglalhatunk vele. Remek, bár mint mondtam itthon ezt nem tudjuk még használni egy darabig, tehát számunkra inkább csak nyelvgyakorlás céljából lehet érdekes.


Ami talán fontosabb, hogy mostantól az autókba is beépítik a Sirit, a kormánykeréken lesz egy gomb, minek lenyomásával aktiválhatjuk a szolgáltatást, és mondhatjuk merre akarunk eljutni. Íme a márkák, akiknél elérhető lesz ez a nem kis extra:


Felfrissítették a telefonalkalmazást, már nem csak felvenni lehet egy zöld csúszkával, hanem egy kaza felfele csúsztatással megjelennek előttünk az elutasítás, üzenetküldés, később értesítés lehetőségek is. Előre meg van adva pár sablon, mint például: "Nem tudom felvenni, ha otthon vagyok hívlak".


Facetime: Már 3G hálózaton is működik, akár a Skype. Nyilván így jobban fogy majd a mobilinternet adatforgalma, tehát az emberek nagyobb csomagokat akarnak venni, a szolgáltatók meg jól járnak. Ki van ez találva.
"Ne zavarj" funkció: Csak a kedvencektől kapunk hívásokat, üzeneteket, értesítéseket. Hasznos.

Új térkép: És igen, a pletykák ismét igazat zengtek, mert a Google megoldása kikerült az iOS-ből gyárilag. Igaz, a Google térkép bemutatója után már senki ne várjon hatalmas újításokat, de tény ami tény: 3D mód segítségével berepülhetjük a kompatibilis helyeket, például San Francisco-t, ami elég durva tekintve az 5 évvel ezelőtti térkép szolgáltatásokat.
Tud navigálni, sőt ide is beköltözött a Siri, azaz megmondja mi merre hány méter. Ezt angolul Turn-by-turn navigációnak hívják. A beszámolók szerint nagyon gyorsan működik a térkép, és gyönyörűen átrepülhetünk a városok felett, mint például a lejjebb látható Sydney. Reméljük Budapest is hamarosan bekerül a kínálatba.


Az iOS 6 elérhető lesz az iPad 2-re, az "új" iPad-re, az iPhone 3GS/4/4S-re, és a negyedik generációs iPod Touch-ra. A BETA verzió már elérhető a fejlesztők számára.

Frissítés: Elérhető a teljes előadás az Apple hivatalos oldalán. Érdemes megnézni, tényleg izgalmas volt az egész, ráadásul láthatjuk működés közben a rendszereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése