Oldalak

2012. június 27., szerda

Nokia 808 - A mobil kamerák jövője, a mobil rendszerek múltjával

Ahogy már hallhattátok, ez a Nokia 41 megapixeles szuper kameratelefonja, mely talán nem is jöhetett volna jobbkor, hisz a finn cég helyzete mostanság nem túl derűs. A cég sokáig nem találta a helyét az érintőképernyős telefonok világában, mire pedig elkezdett látszani a fejlődés, addigra letaszította az első helyről a Samsung. Képalkotás terén mindig is próbáltak nagyot alkotni, például a Carl Zeiss optikák bevezetésével, de az eddigi legnagyobb dobásról most, és itt olvashattok.
Ez egy Symbian rendszerű eszköz, mely már látott szebb napokat is, ez főleg a lassú fejlesztéseknek köszönhető. A legutóbbi Belle nevezetű rendszerrel jutott el arra a szintre az egész, ahol 2008-ban kellett volna tartani. Jobb később mint soha, de ez vásárlókat riaszthat el.


Az öt elemből álló Carl Zeiss lencsékkel, és a fényesebb Xenon vakuval felvértezett telefon eléggé ellent mond a mai trendeknek. Egyfelől ugye a rendszer, amit még lentebb említek, másfelől pedig a vastagság. Mindent egy lapra tett fel tehát a Nokia, és reméli elég a csúcs kamera az embereknek a boldogsághoz.

A nagy előd ugyebár a Nokia N8, amely dizájn terén sokkal jobban sikerült, és egy kicsit sem hasonlít az utód rá. Nincs fém ház, hanem helyette olyan erős burkolat van, ha leejtjük véletlen, még lehet a járda húzza a rövidebbet. Nem csúszik a kézben, ami fotózásnál különösen jól jöhet, viszont a telefon profilját némiképp rontja a kiemelkedő kamerarész. Ezen a ponton egyébként 18mm vastagságot lehet mérni, aztán vékonyodik egy elfogadhatóbb 14mm-re. Kézben fogva nem bukik előre egyébként az egész, tehát a súlyelosztás jónak mondható.
A pattintós műanyag hátlapot levéve, felbukkan a meglepően kicsire sikeredett akkumlátor, melynek ereje 1400mAh. Erre található még a MicroSD foglalat is, ami mindenképp pozitív, és elvárt is egy fotó masinától. Alapból egyébként 16GB belső memória fog a tulajdonos rendelkezésére állni, amit bővíthetünk akár egy 48 GB-os kártyával is.

Nézzük mi a helyzet a csatlakozókkal, ugyanis van egy pár belőlük. Természetesen a MicroUSB adott, mely töltésre, és szinkronizálásra használható, de van itt még mini-HDMI port is, tehát semmi akadálya, hogy megosszuk képeinket a család többi tagjával. Ezek mind a telefon felső részén helyezkednek el, mint a 3,5mm-es Jack csatlakozó is.
Jobb oldalt kaptak helyet a hangerőgombok, az exponáló gomb, valamint a feloldó csúszka. A bal oldal teljesen üres, az alsó részen csak egy mikrofon rés árválkodik.
Kezünkbe véve a telefont, feltűnik 3 gomb, melyek közül a két szélső a hívásfogadás és elutasítás/kilépés/kikapcsolás gombok, a középső pedig a Menü/multitaskong gomb. Szokásos Symbian elrendezés.


Kijelző

A kijelzőt Gorilla Glass nevezetű ellenálló üveg védi, csak úgy mint a kamera optikáját. Egy 4"-os AMOLED kijelzőről van szó, melyek felbontása 640x360 pixel. Nem egy mai felbontás, ráadásul már az N8-nak is pontosan ez volt, csak 3,5"-on, tehát a kijelző terén még talán visszalépés is történt. Ez kissé meglepő egy fényképezésre kiélezett telefontól, de ezzel együtt kell élnünk. Nem azt mondom, hogy ez katasztrófa, de azért 2012-ben kicsit sűrűbb pixeleket várna el az ember, egy nem 2 filléres készüléktől. Nem beszélve arról, hogy az elkészült képeket is jobban lehetne élvezni egy nagyobb felbontáson.
A fényerő tökéletes, még külső helyszínen is, a ClearBlack technológiát érdemes volt tehát fejleszteniük a finn mérnököknek. Mondjuk teljes fényerőn bámulva a kijelzőt, talán egy kis kékes árnyalat megfigyelhető, főleg fehér háttér előtt, de ez az AMOLED kijelzők sajátossága sajnos. Viszont az hatalmas előny, hogy napfényben sem kell takargatunk a kijelzőt, hogy lássunk valamit, ami kültéri fotózásnál nagyon jól jön. A képek azonnal teljes pompájukban élvezhetők, fényviszonyoktól függetlenül.

Kamera

Felejtsük el a mai viszonylatokhoz képest vastag dizájnt, a kijelzőt, a rendszert, és kezdjünk fotózni. Egyből el fogunk felejteni minden negatívumot. Nem meglepő, hogy minden eddigi kameratelefont eltöröl a PureView 808, ami egyszerűen lenyűgöző képeket készít. Hogy lehetséges az, hogy ez az optika, kompakt gépeket megszégyenítő minőséget produkál? Itt már nem hardver számít, hanem szoftveres dolgok, mint kódok, algoritmusok, melyek gatyába rázzák az elkészült képeket. Galéria.

Teljes méret
A finn gyártó képalkotási részlegének vezetője több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a Nokia 808 nem a „megapixelháborúról” szól, hiszen a 41 megapixeles képérzékelő célja nem a plakátkészítés, hanem hogy 5 megapixeles fotók esetén háromszoros, Full-HD videók rögzítése esetén négyszeres, 720p felbontású tartalmak esetén pedig hatszoros nagyítást biztosítson, méghozzá a képrészletek elvesztése nélkül.
Az f/2,4 fényerejű Carl-Zeiss optika, a mechanikus zárszerkezet és az 1/1,2 hüvelykes képérzékelő igazi ereje persze 28, illetve szélesvásznú felvételek esetén 26 milliméteres nagylátószögű zoomállás esetén érezhető igazán, hiszen ilyenkor a szenzor több képpontjának összevonásával a véletlenszerű képzaj könnyen kiszűrhető. Az érzékelési hibák eliminálásával még ISO800-as érzékenység esetén is olyan zajszegény 5 megapixeles lenyomatok készítésére nyílik lehetőség. (forrás: Nokia Press)
A lencse egyébként 5 részből áll, amik egy csoportban helyezkednek el, és mechanikus zárat is tartalmaz.
Sötét fényviszonyok esetén Xenon vaku teljesít szolgálatot, kiegészülve egy LED fénnyel, mely sötétben segít fókuszpontot találni, valamint videó felvételnél megvilágítja a témát.


Sokat fejlődött a kameraszoftver az N8 óta. Használata egyszerűbb, a funkciók könnyebben elérhetőek. Jobb oldalon felül van a videó és fotó mód közötti váltás, középen a virtuális elsütő gomb, alul pedig az eddig készített képek.
Bal oldalon a vaku módok, fehéregyensúly, ISO állítgatás található, felül középen pedig a jelenetek váltása lehetséges. Az alábbi videón megtekinthető a kameraszoftver, 09:31-től.



Mi jellemzi tehát a PureView-el készült képeket? Lenyűgöző részletgazdagság, élénk színek, és képzajmentesség. Külön érdekesség, hogy 32 megapixelben fotózva 100% nagyításon az eredmény jobb, mint amit a One X készít például. PureView módban (8Mpx) meg persze minden eddiginél jobb.

Azért ne feledkezzünk meg a videóképességekről sem, hisz a képek után illene a videófelvétel terén is a alkotnia a telefonnak. Ez nem is marad el, hisz választhatunk, hogy HD-ben (720p), vagy FullHD-ben(1080p) vegyünk fel. Sztereo hang, 30F/s, képstabilizátor, PureView technológia, hiányzik még valami? Az eredmény önmagáért beszél.
Érdemes halkan megjegyezni a Mems mikrofont, mely torzításmentes, tiszta hangot hoz magával, akár 140-145 dBs-en is, tehát koncerteket is rögzíthetünk jó minőségben.



Szoftver


Nincs ezen mit különösen tagadni, a szoftveres rész, azaz a Symbian Belle a telefon leggyengébb pontja. A felület réginek érződik, nem működik olyan folyamatosan mint egy Android vagy Windows Phone, az alkalmazások letöltése hosszadalmas, nem kelti azt a folyamatos érzést amit már megszokhattunk. Ez egy félkész rendszer, ami ránézésre egész jó már, köszönhetően az új Widgeteknek, amik a Bellével jöttek, de mélyebbre hatolva, visszaköszön ránk a régi felület, amely még gombokra volt optimalizálva, és dizájn terén sem valami szép. Nyilván bele kell számítani, hogy aki ilyen telefont vesz, annak a szoftver másodrangú dolog lesz, de így nem kelti egy kerek egész érzetét az egész. Látszik, hogy próbálják átszabni a rendszert, de még sok munka lesz vele. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Symbian nem erőforrás igényes, tehát az 1,3Ghz-en ketyegő processzor vígan meghajtja a rendszert, ezzel nincs is sok gond. Ez fürgeséget eredményez, de folyamatosságot továbbra sem. 
A főképernyők közötti navigálás akadásmentes, és gyors, ráadásul minden képernyőnek külön fotót adhatunk, ez már a régebbi Symbian rendszerekben is így volt. Csinálhatunk mappákat, és kirakhatunk mindenféle kapcsoló, és egyéb widgeteket. A menüben nem sok változás történt, gyorsan navigálhatunk az ikonos felületen, ez a rész rendben van.
Az alkalmazások közül ismét a Nokia Maps emelkedik ki, mert mindent tud amit egy térképtől elvárhatunk. Offline navigáció, útvonaltervezés, világtérképek, mindezt ingyen. Külön jóság, hogy a helyadatokkal ellátott képek, automatikusan megjelennek a térképen.
Vannak előre telepített alkalmazások, mint az Asphalt 6, minek nincs a legfolyamatosabb működése, valószínű ezt majd javítják szoftveresen.
Ugyan látunk Facebook és Twitter ikonokat, ezek csak a Nokia Social részei, nem natív alkalmazások. Képeket csak külön linkre kattintva tekinthetünk meg például. Jobban jár az ember, ha a böngészőben használja a Facebook-ot, sokkal fejlettebb.
Vásárlás előtt tehát érdemes kipróbálni a rendszert, természetesen hozzátenném, hogy teljesen használható jelen formájában is, de nem nyújt akkora felhasználói élményt.

Összegzés

Értem a koncepciót, és azt kell mondjam, arra jó amire kitalálták. Ha úgy kezeljük ezt a telefont, mint egy kompakt fényképezőgépet telefon funkciókkal, akkor nem fogunk csalódni, sőt. Ha viszont fordítva tekintünk a kütyüre, akkor rá kell jönnünk, ez a rendszer bizony elég oldschool, és messze elmarad a konkurenciától. A ráncfelvarrás sokat segített, ami a Bellével jött, de mélyebbre hatolva még mindig ugyan az a Symbian, amivel már megbukott pár éve a Nokia.
Ennek ellenére egy üde színfolt, és akinek tényleg annyira lényeges a remek kamera, az nem nyúlhat mellé ezzel.
Sokan le fogják húzni ezt a telefont a szoftver miatt, de szerintem a maga kategóriájában egyedülálló készülék lett, amit nem azok fognak venni, akik a legmodernebb kezelőfelületre vágynak, hanem azok, akik nem akarnak fényképezőgépet és telefont maguknál tartani minden pillanatban, hanem egy eszköz kell nekik. Erre viszont tökéletesen megfelel a PureView 808.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése