Oldalak

2012. május 1., kedd

Blackberry World 2012

Ne aggódjatok, a Blackberry 10 rendszeres qwerty billentyűzetes telefonok, nem tűnnek el!
Egy új világ érkezik az új rendszerrel, de ez közel sem jelenti azt, hogy a cég felhagyna a billentyűzetes telefonok gyártásával. Aki tehát attól félt, hogy elvesztené régi jellegét a nagy múltú cég, az megnyugodhat, szó sincs róla. Mindössze nyitnak a trend felé az érintőképernyővel.

                                   

Fejlesztők, figyelem!
Az még oké, hogy van egy jól működő rendszer a háznál, de kellenének minőségi alkalmazások. Azon kívül, hogy ingyenes tesztkészüléket biztosítanak a fejlesztőknek, megspékelik ezt, egy 10,000 dolláros garanciával. Ez azt jelenti, hogy ha az alkalmazásoddal nem keresel meg 10 ezer dollárt 1 év alatt, akkor a RIM elutalja a hiányzó összeget a számládra. Ezzel akarnak új fejlesztőket ösztönözni, ami nem újdonság. A Microsoft hasonlóképpen jár el, a WP7 esetén. Természetesen a népszerű fejlesztőket kell elsősorban a rendszer mellé állítani, amiért meg is tesz majd mindent a RIM.

Multitasking.
Egy egyszerű balról-jobbra mozdulattal már válthatjuk is az alkalmazásokat, mely hasonló a Nokia N9 megoldásához. Egyszerűnek tűnik használata, sőt talán ez az egyik legjobb alkalmazásváltás, amit eddig láttam. Folyamatos, és gyors művelet, ahogy kell.

Billentyűzet.
Miről híres a Blackberry? Természetesen a billentyűzetről, mely szuper-komfortos gépelést biztosít, azonban vajon sikerül átültetni ezt a kényelmet érintőképernyőre? A billentyűzet alapvetően qwerty módban áll, és támogatja a predikatív bevitelt, azonban nagyban épít a gesztusokra. Egy fentről lefelé swipe (csúsztatás), például előhozza a számokat, és hasonló karaktereket, balrahúzással pedig egész szavakat törölhetünk ki. Gondolom az Android felhasználók nem estek hasra, hisz elérhető több hasonló funkciójú billentyűzet a platformra, azonban ez a megoldás lehet az egyik legjobb beépített billentyűzet a piacon. Várnék még esetleg egy Swipe alapú bevitelt, ami betűk összekötésével adja ki a helyes szót.

               BB 10 Keyboard

Blackberry fejlesztői telefon.
Már régóta bujkált az interneten, ez a prototípus, melyet a legújabb rendszerre fejlesztők kaphatnak meg, ha szerencséjük van. Egy letisztult műanyag formavilágú telefonról van szó, melyen látszik, hogy nem végleges változat, azonban csúnyának nem mondanám. A mai trendeknek ugyan megfelel, bár egy kicsit vaskos a konkurenciához képest. Kiderültek a hardveres részletek is, íme:
- 4.2" kijelző, 1280x768 képpont,
- 1GB RAM,
- 16GB belső memória,
- QNX alapú Blackberry 10 rendszer (Alpha).


                                                           Image


Nagyjából ennyi lényeges dolog hangzott el, szerintem kezdhetünk odafigyelni, erre a régi cégre. Nagyon látszik, hogy nem akarnak eltűnni a süllyesztőben, és nagyon igyekeznek, csak újra ragyogjon kissé megkopott szederbokruk. Nem akarnak beállni az Androidos gyártók közé, hanem inkább felfejlesztik saját rendszerüket. Hosszútávon ez jobb terv, mert ha már lesz elég alkalmazás, és nem lesznek olyan megkötések mint most (BIS/BES), akkor az iPhone közvetlen kihívóját teremtik meg. Ott is házon belül készül a hardver, és a szoftver.
Lesz még itt meglepetés, meglátjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése