Oldalak

2012. május 17., csütörtök

Körkép - mely eszközökre elérhető az Android Ice Cream Sandwich jelenleg?

Az Engadget.com összeszedte mely okostelefonokra érhető el jelenleg a legfrissebb Android operációsrendszer, sőt azok a készülékek is helyet kaptak a táblázatokban amikre várható a frissítés. Az már egészen biztos, hogy a gyártók nem kapkodják magukat, hisz a több mint fél éve elérhető rendszert még viszonylag kevés tulajdonos élvezheti, de mint látni fogjátok, ez gyártótól is nagyban függ. A legjobban természetesen a Nexus referenciamodellek birtoklói jártak, hisz ők hamar megkapják minden egyes kis szösszenetét a rendszernek. Nos, lássuk a tényállást.

Samsung
Ahhoz képest, hogy mostanság elég jól fut a szekér, viszonylag kevés a lefrissíthető modellek száma. Rengeteg telefonnal jelen vannak a piacon, frissítéseket azonban csak és kizárólag a felső kategóriás készülékek kapták eddig. A Galaxy S2, és a Galaxy Note tűnik a két legbiztosabb pontnak, hisz arra jön a támogatás, de mi lesz a többiekkel? Van egy Galaxy S Plus, ami a Nexus S hardverére alapszik, és még legalább 10 készülék, amit tavaly szórtak ki, világviszonylatban ez a szám még magasabb is.


A Galaxy Tab különböző variánsai elég jól állnak Kanadában, ezen kívül a Galaxy Note, és az S2 dominál. Az elérhető felirat alatt sok név szerepel ugyan, de megtévesztő. A Nexus S egy referenciamodell, a Google saját felületével, a Samsung csak a hardvert adja, a frissítésekről nem neki kell gondoskodni.
A Note és az S2 pedig még szép, hogy ott van. A két 2011-es csúcsmodellről beszélünk, jogosan várható el a frissítés. Az viszont fájó, hogy a többiekre még csak nem is várható az ICS a közeljövőben, gondolok itt az Ace 2-re, vagy a Galaxy S Plus-ra. Nem kerülnek kevés pénzbe ezek az eszközök sem, így legalább egy verziószámugrást igazán megérdemelnének. Persze nem üzleti szemmel, de így viszont kissé lehúzás szagú a dolog. Aki nem csúcs Samsungot akar venni, az gondolja át a frissítések fontosságát, mert ha fontos akkor meg kell tanulnia főzött ROM-okat telepíteni. Az is egy járható út végül is. Kicsit többet várnék egy ekkora volumenű cégtől. Azt hiszem, nem vagyok egyedül.

HTC
Itt inkább az ígéretek dominálnak, bár már van pár eszköz ami az új rendszerrel pörög. A Sensation és Sensation XE gyakorlatilag egy és ugyanaz a készülék, csak az egyikhez járnak Beats fülhallgatók.


Viszont azért dicséretes, hogy a 2010-es Desire család két szerencsés tagját támogatják. Bár időpont nincs még a megjelenéssel kapcsolatban, egyes pletykák szerint Szeptemberre várható legkésőbb a csomag, ami nincs közel de jobb később mint soha.

Sony
Vegyes a véleményem, mert egyrészről van pár készülék amire van ICS, de itt is lényegében a Coming Soon felirat alatt gyülekezik a legtöbb készülék. Tudom, tudom, legalább gyülekeznek, és nem üres az a rész, de a Sony remek taktikával egy hardverre épülő architektúrát választott, aminek elvileg segítenie kellene a frissítések kiadásában. Ehhez képest jelenleg nagyon kevés telefon van az Elérhető státuszban.


A Sony tehát lassan, de annál több készülékre szórja ki majd a mannát, ez nekem szimpatikus, csak igyekezhetnének kicsit. Az Xperia S nem frissíthetősége pedig egy kicsit... érdekes. Sony! Az a ti jelenlegi legerősebb, mondhatni csúcskészüléketek, hahó!

Motorola
Szakmai körökben nagyon sok az előítélet ezzel a márkával kapcsolatban, már ami a frissítéseket illeti. Nem véletlen, mint látható. Nem kell sokat hozzáfűzni a táblázathoz, egyedül a Xoom nevű tabletet részesítik előnyben, és csak az Egyesült Államokban. Pontosan ez a probléma. Európai szemmel nem jó látni ezt, és már volt arra példa, hogy az újonnan kiadott készülékek nem kaptak semmiféle támogatást, vagy csak az Amerikai változatokat illette meg ez a kis előjog. Európa le van tojva, és ez a hozáállás nem szívderítő nekünk. Ezért a Motorla nagyon nem ajánlott, ha nem vagy ROM mester.

Európa kérdezi: Velünk mi lesz?
Lehet azt hiszitek, láttátok a legrosszabbat, de azt direkt a végére hagytam.

LG
Elérkeztünk a leg-leg-legrosszabb támogatást nyújtó gyártóhoz, persze csak a nagyobb cégek közül. Az LG legendásan rossz supportja, most feketén fehéren a szemünk elé tárul. Ugyan adják/adnák ők ki a frissítéseket, de valami nagyon lassan teszik ezt. Van, hogy a bejelentés után 1évvel küldik csak rá pár szerencsés telefonra az adott Android verziót, lásd 2.3-as frissítés. Ezt persze mérsékeltebb árakkal próbálják kompenzálni, ami nem biztos, hogy rossz taktika, mert valakit egyáltalán nem érdekelnek a szóban forgó rendszerverziók. Mindenesetre szakmai szemmel csúfos jelenség ez, nagyon kellene a fejlődés e-téren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése