Oldalak

2012. május 4., péntek

Hivatalos: Samsung Galaxy S3

Bevezető
Megtörtént a hivatalos bejelentés, és lehullt a lepel a legújabb csúcs Droidról. Sokan várták már ezt a pillanatot, és már itt is van.
Külsőre, talán ez a koncepció áll a legközelebb a végeredményhez, és elnézve a külsőt, sikerült egy olyan formát alkotni, ami egyáltalán nem hajaz az iPhone-ra, semmilyen téren. A kissé kerekded kialakítás kedvezhet a női felhasználóknak, fehérben kifejezetten nőiesnek hat. Inkább hajaz a Galaxy Nexus-ra, mint az SGS2-re, ami nem feltétlen baj. Szerintem nem olyan karakteres, mint mondjuk az előd. Talán rá merném mondani azt is, hogy semleges a dizájn. Ízlések és pofonok, tehát ezen ne vesszünk össze.

                 Samsung Galaxy S III preview: hands-on with the next Android superphone Hardver
Az Engadget szerint, a 4.8"-os kijelző ellenére sem érezni lapátnak az újdonságot, ami nem meglepő többek között a 8.6mm-es szuper-vékonyság, valamint a keskeny keret miatt. Ennek tetejébe ráadásul még könnyű is a kütyü, mindössze 133 grammot nyom. A vékonysági versenyt még így sem nyerte meg, de ez most itt egyáltalán nem probléma.
A hátlap maradt műanyag, mint az előző szériákban, amit simán lepattinthatunk a telefonról, és alatta bújik meg, a SIM foglalat, valamint a MicroSD tárhely. Nincs szó tehát Unibody kialakításról, azonban az összeszerelés nagyon rendben van, az eddigi beszámolók alapján, recsegéstől nem kell félnünk.
Megmaradt az elődökről jól ismert fizikai Home gomb, mely a kezdőképernyőre repít bennünket, és a további két (opciók, és vissza) kapacitív lehetőség is változatlan maradt mind elhelyezkedésben, mind grafikai megjelenésben.

                 Image        A 8megapixeles kamera, hasonló mint amit a Note-ban láthatunk, azaz tökéletesen alkalmas remek pillanatok megörökítésére, azonban szoftveresen már támogat egy-két jóságot, de erről egy kicsit később. A kameráról addig nem lehet véleményt alkotni, amíg nem láttuk gyakorlatban hogy boldogul a nagyvilág színeivel, amit a HD Super Amoled kijelző valószínüleg szépen vissza fog adni. Igaz lemaradt róla a Plus, ami mindössze annyit jelent, hogy PenTile technológiát alkalmaz. Azonban nem kell félni, ekkora felbontáson (306ppi), ezt már senki nem fogja tudni kiszúrni. Talán nagyítóval, de az meg is érdemli, hogy lássa. Megspórolom a kutatómunkával járó időt nektek, mert itt van az SGS3 és a HTC One X kijelzője mikroszkóp alatt:
                 Image

Az S3 szíve, egy 1,4GHz-en futó Exynos processzor, ami természetesen 4 magot dolgoztat, persze csak ha nagyon muszáj. Alapból nem üzemel minden mag, az üzemidő maximalizálása érdekében. Sajnos Benchmark eredmények nincsenek még jelenleg, de a böngészőben nyújtott teljesítmény magáért beszél. Száguld a rendszer, mint egy új Porche. Megakadást nemigen lehet tapasztalni majd.
Az akkumlátor szerencsére 2100 mAh-es, ami kell is a hardverhez, és kijelzőhöz, tehát 1 napnál nagyobb üzemidőt sajnos most sem kell várnunk. Adatkapcsolat terén elérhető a Buletooth 4.0, Wifi Direct, DLNA, és NFC. Mondhatni ezek már alapkövetelmények egy zászlóshajónál.


Szoftver
A legújabb TouchWiz szaladgál a masinán, ami nem áll a legközelebb az eredeti Android élményhez. A fejlesztők megfűszerezték néhány saját alkalmazással, és gesztusvezérléssel. A főképernyőn 5 ikon helyezkedik el, mondhatni: szokásos, de kapunk pár gyári Élő Háttérképet, amik között akad hasznos is, például ami mutatja az üzenőfalat, és van ami csak szemet gyönyörködtető, és valószínű 2nap alatt meg lehet unni.
Volt szó gesztusvezérlésről. Meg kell érinteni a kijelzőt, hagyni kell az ujjunkat, majd el kell forgatni a telefont, és máris a kamera alkalmazásban kötünk ki. Érdekesen hangzik, apropó egyszerre fotózhatunk és videózhatunk az új kamera alkalmazással, mint a One X-ben, ami remek funkció.
Smart Stay: Pásztázza a környezetet az elülső kamera segítségével, és ha arcot vél felfedezni, a kijelző bekapcsol. Egy kis szem ikon jelenik meg, mikor keresi arcunkat.
Smart Alert: A beépített gyorsulásmérő segítségével, a telefon kézbevételekor kiírja nekünk az összes elmulasztott eseményt. (telefon, sms, e-mail...stb.)
S-voice: Ez tulajdonképp a Samsung beépített virtuális asszisztense, mint a Siri. Elindíthatunk vele alkalmazásokat, feltehetünk kérdéseket, és az ígéret szerint együtt fog működni külsős alkalmazásokkal is. Természetesen szükség lesz interneteléréshez, hogy használni tudjuk, ugyanis az információk a felhőben vannak.
Pop Up Play: Egy vadi új funkció, amit eddig nem láthattunk. Egy kis ablakban játszhatunk le videót, akármelyik alkalmazásban vagyunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például böngészés közben is látszik a kis ablak, amiben megy a videó. Természetesen ezt húzhatjuk akármerre, ahol kényelmes. Sajnos Youtube klipekkel nem működik még, csak sima hardveren lévő videókkal.
                 Image
Összegzés
A számos új funkciónak köszönhetően, egy remek ajánlatot tett le az asztalra a Samsung. Látható, hogy hardveresen jelenleg nincs értelme jobbat csinálni, ezért inkább rágyúrtak a szoftveres részre. Jól tették, hisz pontosan ez adhatja el az egészet. Már a 2magos telefonok sebessége is messze kielégítő, házon belül az S2 is egy erős ajánlat -jelenleg is-, tehát egyre jobban a szoftveres rész fog előtérbe kerülni az elkövetkezendő években. Persze csak addig, amíg nem jön valami új, ami nélkül el sem tudjuk képzelni életünket, bár erre az áttörésre még kicsit várnunk kell. Hatalmas piros pont jár a MicroSD kártyafoglalat megtartásáért, és a kialakításból adódó kényelmes használatért. A szlogen szerint: "Inspired by Nature, designed for Humans" azaz "A természetből, az embereknek alkotva". Lehet pont a lapos kavicsok inspirálták, melyek fogása kényelmes.
A HTC One X méltó utódja érkezett tehát ma meg, érdekes lesz látni majd a kettő közti különbséget. Mit is mondhatnék zárszóként? Ez a telefon képviseli jelenleg a csúcsot,de a világmegváltás még várat magára.

          


          

Még több kép itt, és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése