Oldalak

2012. május 25., péntek

Facebook Kamera alkalmazás

Sűrű hetet zárhat maga után a Facebook, ami az Instagram felvásárlásával kezdődött, majd a tőzsdei piacra lépéssel folytatódott, közben gyorsan az alapító, Mark is házasságot kötött szerelmével, tehát volt történés a cég körül. Ez azonban nem jelenti, hogy a fejlesztések szüneteltek, vagy leálltak volna, ezt bizonyítja a Facebook Kamera alkalmazás is, ami nem érte meglepetésként az embereket. Számítani lehetett egy Instagram-hoz hasonló szolgáltatáshoz, ami meg is érkezett.

Először is tisztázzuk: ez nem az első gyümölcse az Instagram felvásárlásának, ugyanis annak szabályosságát jelenleg is vizsgálja az FTC, és valószínüleg nem születik döntés még 6-12 hónapig. Van azonban rengeteg hasonló képszerkesztő megoldás az App Store-ban, úgyhogy inkább a teljes Facebook integrációval próbál hódítani az alkalmazás, megspékelve néhány effekttel, és szerkesztési lehetőséggel, mint például a kivágás, szűrők használata, forgatás, nagyítás...stb.

Ez nem az első alkalom, hogy a Facebook előtérbe szeretné helyezni a fotó-megosztást, lásd Androidon külön létrehozott kamera shortcut, a Facebook 1.9-es verziójában. Ugyan az még nem rendelkezett semmiféle szerkesztési képességgel, egyszerűen egy kamera alkalmazás volt, amiből a képek egyből Facebook-ra töltődtek. Volna, ha az elégedetlen hangok hatására ki nem vették volna egy frissítés alkalmával. Sokakat zavart, és valljuk be kissé értelmetlen is volt. A galériából meg lehet osztani a képeket, ha kell. Nem kell hozzá külön hivatkozás, melynek neve ugyanúgy Camera, mert zavaró.


Bejelentkezés után, két panel fogad minket, a felső részben a legutóbb elkészített fényképek foglalnak helyet, lejjebb pedig a fényképes hírcsatorna, ami a fő alkalmazásból is elérhető, és ismerőseink képeit tartalmazza. Az ikonok funkciója egyértelmű. Találunk itt frissítés, valamint beállítások gombot. A feed-en belül, tudjuk lapozni barátaink képeit, egy egyszerű jobbra húzással. A képeket tudjuk like-olni, valamint kommentálni, de ez gondolom elvárható is volt.

Image

Ha lejjebb görgetjük a hírcsatornát, figyelmesek lehetünk rá, hogy eltűntek a legutóbb lőtt képek rész. Semmi pánik. A státusz bar egyszer megnyomásával újra az oldal tetején lehetünk, akár csak a Safari-ban.
A legfelső sáv, csak 3 fényképet mutat, azonban ha a hírcsatornát lefelé húzzuk, megjelenik az összes eddig lőtt fénykép. Itt lehetőségünk van többet kijelölni, taggelni, valamint címet adni. Persze ez még semmiség, mert itt jön a képbe a kivágás, forgatás, vagy a szűrők alkalmazása, melyekkel feldobhatjuk esetlegesen átlagos képeinket. A bal oldalt lévő házikó ikon pedig visszaröpít minket a kiindulópontra, a hírcsatornához.
Megosztásnál, beállíthatunk helyet, hozzárendelhetünk embereket, valamint megadhatjuk kik láthatják a képeket. Sőt, ha kimaradt pár kép, akkor pótolni is tudjuk a + jel megnyomásával.

Image

Vélemény: Az alkalmazás nagyon össze van rakva, egyszerűen élvezet használni. Igaz, nem váltja meg a világot, viszont a fő célját elérheti, márpedig azt, hogy az emberek még több képet osszanak meg a Facebook-on. Első körben az iOS felhasználók élvezhetik ki ezt, de csodálkoznék, ha sokat kellene várni az Androidos változatra. Számtalan lehetőséget rejt magában ez az egyszerű alkalmazás, mely fenntartja az izgalomfaktrort, ezzel az érdeklődést is a Facebook iránt, ami lássuk be a tőzsdei szereplésnek is jót fog tenni.

Jelenleg a szóban forgó alkalmazás iPhone 3GS vagy újabb, negyedik-generációs iPod Touch, valamint iPad 2, és "Az új iPad" kompatibilis.

1 megjegyzés: