Oldalak

2012. szeptember 5., szerda

Két új Nokia Lumia újdonság

Véget ért a Nokia Keynote, ami hagyott némi kívánni valót maga után. Az előadók gyengék voltak, látszólag nagyon izgultak, ráadásul technikai probléma is történt az előadás vége felé, tehát engem mint vásárlót, egyáltalán nem tudott meggyőzni, milyen fantasztikusak ezek a készülékek. Még jó, hogy nem ez alapján kell elbírálni a bemutatott telefonokat.

Először is itt van a Nokia új zászlóshajója, a Lumia 920. Maga a dizájn elég jól sikerült, csak azt a fránya alsó részt lehetett volna szebben is, de ettől eltekintve még a sárga szín is egész tűrhető. Apropó színek: ebből 5 is lesz, sárga, piros, fekete, fehér, és szürke persze később bővül a lista, talán rózsaszínnel?. A kijelző 1280x768 képpontból áll, és az előadók szerint szebb, és élesebb a képe mint az ugyanezen felbontáson működő konkurenciáé. Persze mertek volna mást mondani, nem igaz? Lényeg, hogy a betekintési szög, és a napfényben való olvashatóság nagyon jó lesz, és ebben nem is kételkedek, mivel egy flagship telefonról van szó.
Kapunk még egy 2000 mAh-es akkumlátort, aminél nagyobb kapacitású, még nem volt Nokiában, valamint NFC-t, és ehhez vásárolható JBL hangfalat, ami tölti is a telefont, köszönhetően a vezetékmentes töltési technológiának. Ha már itt tartunk bejöttek a pletykák, és az új Lumiákat tényleg lehet vezetékmentesen tölteni. Mindössze rá kell helyeznünk a töltőre, és kész is. Ügyes megoldás.

A kamera megkapta a PureView pecsétet, ami remek képminőséget ígér, bár a várakozásokkal ellentétben szó sincs 20 vagy 30 megapixeles modulról. Be kell érnünk egy 8,7 megapixeles optikával, ami az előadás szerint piszok jó képeket készít, akár félhomályban is. Nyilván a szoftver is automatikusan húz a képek minőségén. A videó felvétel kapott stabilizátort, így végre felvehetjük kedvenc előadónk koncertjét remegés mentesen. (Az optika egyébként: Zeiss lens' f/2.0)

A kijelző egyébként 4,5"-os, bár az előadók kezében nem tűnt olyan nagynak, de a Nokia követi a trendet, ami mindenképpen jó. Azt kell, hogy mondjam ez egy tisztességes csúcstelefon, minden benne van ami kell, már csak arra leszek kíváncsi hogy fog az embereknek tetszeni a Windows Phone 8.


A másik Lumia, a 820, ami egy szinttel lejjebb akar versenyezni, és szerintem jobban néz ki mint a 920, de ezt mindenki döntse el maga. A kijelző 4,3" ami kellemesnek mondható, emellé 800x480-as felbontás párosul, ami közepes, de reméljük az ár is az lesz. A kijelző egyébként OLED technológiát használ, ami élénk színekkel, és jó betekintési szöggel operál, úgyhogy a kijelzőre érzékeny emberek ezt vegyék számításba.
Ugyan az a Snapdragon S4 processzor került bele egyébként mint a nagytesóba, tehát lesz benne kraft bőven. A kamera nem kapott PureView jelölést, csak egy sima 8 megapixeles kamerával kell beérnünk, tehát az olcsó PureView-ről szóló álmok szertefoszlottak. Azért akadnak jó hírek is, többek között a MicrSD bővíthetőség, és a cserélhető hátlapok, amik feldobhatják kicsit telefonunkat.


Külsőre szerintem kicsit jobb, belsőre természetesen rosszabb, de nekem mégis szimpatikusabb készülék lett így elsőre ez a 820, mert bár nem kapott szuper kamerát, az ár sem kap majd annyi számjegyet, tehát egy korrekt vétel lehet belőle, WP8-al a fedélzeten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése