Oldalak

2012. szeptember 25., kedd

Miért nem változott annyit az iPhone 5?

Az gondolom már mindenkinek feltűnt, hogy az új iPhone nem lett korszakalkotó, már ami a külsőt és a(z) (iOS-t)belsőt illeti. Ebben a posztban arról lesz szó, hogy vajon miért nem fejlesztenek valami radikálisan újat az iOS-be, valamint arról, hogy a dizájn miért csak nyomokban változott az új modellel.

Abban mindenki egyetért, hogy az iPhone 5-nek valami más dizájnnal kellett volna jönnie, mint például ami a 3gs --> 4 váltásnál volt. Ugye, ott az anyag is, és a forma is elég radikálisan változott, minek főbb vonalai a mostani modellt is bőven érintik. Vajon miért nem dobtak ki valami új dizájnt, lecserélve a iPhone 4 vonalait? És miért érezhetjük azt, hogy az iOS kicsit megállt a fejlődésben? Pénz ugyanis lenne fejleszteni, az biztos.

A válasz tökéletesen egyszerű, mégpedig az, hogy az emberek nem szeretik a változást. Itt nem a geekekről beszélek, akik ha lenne lehetőség, minden héten új dolgokat próbálgatnának, (ez kb. a felhasználók 1%-a) hanem az átlag felhasználókról, akik szeretik a jól megszokott dolgokat, nem vágynak változatosságra, és mindennek ott kell lennie, ahol megszokták, mert nem szeretnének megtanulni állandóan egy új felületet (ez kb. a felhasználók 99%-a).

Biztos nektek is van ilyen típusú ismerősötök, aki csak azért használ iOS-t, mert ezt szokta meg, és nem is hajlandó mást megszokni, neki jó ez így. Ezt az Apple is pontosan tudja, ezért nagyon óvatosan csempészi be az újdonságokat, és valószínű már készül a teljesen átvariált iOS, ami majd hoz egy nagy váltást, de addig apránként fogunk eljutni, és minden egyes verzióval közelebb kerülni hozzá. Ez nagyon kényes terület egyébként, az Android szerintem elég nagy léptékekben fejlődik már ami az UI-t illeti, amiket már az átlagfelhasználók nem akarnak követni feltétlen, ezért inkább nem frissítenek fel. Hozzá tenném, hogy az Androidnak van is/ volt is szüksége a dizájnváltásra, hisz a 2.3 nagyon elavultnak festett a 4.0-hoz képest.

Mi a konklúzió? Nekünk, geekeknek hihetetlen az, hogy miért kell ilyen lassan fejleszteni az iOS-t, mert vevők vagyunk az újításokra, de az emberek nagy része nem. Amíg ők többségben vannak, addig türelmesnek kell lennünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése