Oldalak

2012. október 1., hétfő

HTC One V vagy Xperia U?

Biztos rengeteg ember gondolkozott már el azon (többek között a nővérem is), hogy vajon melyiket lenne érdemesebb választani a címben szereplő 2 telefon közül, mert ár/érték arányban nem rosszak, de vajon melyikkel jár jobban az ember? Erre próbálok rávilágítani ebben a posztban.

Külső
Ugye ez egy elég sarkalatos pont, ugyanis olyan telefont nyilván nem választ senki, ami nem tetszik neki, viszont most induljunk nulláról, és nézzük szigorúan a tényeket, elfogultság nélkül. 



Ami tény, hogy a HTC kijelzője egy kicsit nagyobb, (3,7") ami az Xperia U 3,5"-os kijelzőjéhez képest nem tűnhet óriási különbségnek, de például netezéskor, játékoknál bőven kijön a nagyobb kijelző által nyújtott élmény. A programokat már eleve nem 3,5"-ra csinálják, ezért az Xperia esetében már előfordulhat, hogy kevésnek érezzük a helyet, míg a HTC-nél azért még egy darabig ez a veszély nem fenyeget. Mivel mindkét méret még bőven a kompakt, egy kézzel átérhető kategória, ezért itt a HTC jobb egy kicsivel.
Az anyaghasználat terén szintén vannak különbségek, hisz a One V, egy unibody (egybe épített) fém házzal rendelkezik, míg az Xperia U műanyag, ráadásul az olcsóbbik fajtából. Itt ég és föld a különbség kézbe véve, tehát az anyaghasználat terén magasan a HTC vezet.

Színek tekintetében a HTC alul marad kissé, hisz az Xperia U külsejét jobban testre lehet szabni az alsó kis "kupakok" cserélgetésével, ezt mindenki maga döntse el, hogy egyedi, vagy inkább gyerekes, de tény, hogy a HTC csak 2 színnel próbál csábítani, cserélhető részek pedig egyáltalán nincsenek rajta.



Erősen ide tartozik még, hogy az alsó átlátszó csík színei is változtathatóak, amit követ a menü színe is, tehát ha kék téma van beállítva, akkor az alsó csík világítása is kék. Jópofa.

Összességében a HTC egy komolyabb vonalat képvisel, semmi kirívó nincs rajta, az Xperia U-t pedig felszerelhetjük színes alsó résszel, ezzel egyedibbé, és feltűnőbbé téve.


Szoftver
Itt jön ki igazán a lényeg, mert amit majd nap mint nap használni fogunk, az a felhasználói felület. Aki hallott már a HTC Sense nevezetű felületről, amit a HTC minden telefonjára ráhegeszt, annak nem kell túl sokat magyarázni, de az a lényeg, hogy sokan csak e-miatt választanak HTC-t. A Sense nagyon egyben van, mind dizájnt, mind használhatóságot tekintve.
Az Xperiák felhasználói felülete is sokat változott az évek során, félreértés ne essék, nagyon jó irányba, de a Sense szintjét még nem sikerült elérni. A zenelejátszó és a galéria például az Xperia U-ban jobb gyárilag, és vannak ügyes megoldások, de ha az egészet nézzük, akkor így is a Sense győzedelmeskedik, de nem sokkal marad le az Xperia U felülete.
Az alábbi videók alapján mindenki eldöntheti melyik tetszik neki jobban.



Egyébként a One V alapból Android 4.0-val jött ki, míg az Xperia U Android 2.3-al, ami azért nem lényeges, mert pont a napokban kapta meg az U is a 4.0-t, és jönni fog rá a 4.1 is később, ami jelentősen növelni fogja a sebességet. A HTC is valószínű kiadja majd a 4.1-es Androidot a One V-re, de erről hivatalos információ nincs, tehát frissítés szempontjából a Sony jobb döntés (bár ez kevés embert érdekel). (Érdekesség: A Sony ráfeküdt a frissítésekre, és az összes idei telefonja megkapja a jelenleg elérhető legfrissebb 4.1-es Android Jelly Bean-t.)

Hardver
Ugye a kijelzőről már szóltam fentebb, de mi a helyzet a felbontással? Ebben jobb az Xperia U, hisz neki 280ppi-s a kijelzője, míg a One V-nek "csak" 252ppi. Ez körülbelül semennyire nem észrevehető szabad szemmel egyébként, nincs az a sas szem, aki az U kijelzőjét jobbnak látná. Körülbelül ugyan olyan a minőségük.


Processzor: Ebben szintén az U győzedelmeskedik, hisz 2 magos processzorral lett megáldva, ami magonként 1GHZ-en pörög, míg a HTC egy 1 magos megoldást kapott. Aki viszont specifikációk alapján vesz telefont, az meg is érdemli. Látható a videón, hogy az Xperia U darabosabbnak tűnik a 2 mag ellenére is, míg a HTC folyamatosabb. Ez az optimalizáció miatt van, amiben a HTC nagyon jó, szóval nem kell aggódni, ha esetleg a One V-t választanánk. Általános felhasználásra bőven elég ez is. (Hogy egy példával éljek, az iPhone 3GS-nek egy régi 600Mhz-es processzora van, mégis gyors és folyamatos a működése a legújabb rendszerrel is. Ez hívják optimalizációnak.)
Lehet egyébként, hogy az Xperia U, az Android 4.0-val megtáltosodik sebesség terén, de 2.3-al engem nem győzött meg. 

Természetesen mindkét eszköz bővíthető, kamerájuk 5 megapixeles, bár a One V rendelkezik azzal a fícsörrel, hogy egyszerre lehet videózni,és fotózni is. A képek minősége egy hajszállal a One V felé döntik a mérleget, de általános használatra mindkettő megfelel. Xperia U képek, HTC One V képek.

Összegzés
Mit is mondhatnék? Szerintem a One V jobban megéri, annak ellenére is, hogy azért van amiben elmarad az U-tól, gondolok itt főleg a processzorra, de az összhatás mindenképp kellemesebb (főleg az anyaghasználat). Ne felejtsük azért el, hogy mind kettő eszköz nagyon jó a maga kategóriájában, és egyikkel sem járhatunk rosszul, de ha már dönteni lehet, akkor összességében én azt mondom: ONE V!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése