Oldalak

2012. október 30., kedd

Vajon elég lesz a WP8?

A Windows Phone 8 nagyon nehéz helyzetben van, mert relatív új rendszer, aminek vannak előnyei, de összességében inkább a hátrányok gyülekeznek a platform felett. Érezni, hogy egyedi ötlet, friss, ropogós a dolog, de jó kérdés, hogy miért cserélnénk le jól megszokott/belakott rendszerünket rá? Úgy ráadásul, hogy közel nincs annyi alkalmazás, mint a másik 2 platformon, és biztos vagyok benne, hogy az Androidhoz képest funkcionalitásban elmarad.

Akik iOS-ről akarnak váltani, azoknak viszonylag jó dolguk van. Megszokták már a zárt rendszerek általi korlátozásokat, és képesek együtt élni ezzel. Cserébe lesz egy atom biztos, atom folyamatos rendszerük. De itt jön megint a kérdés, hogy vajon minden fontosabb iOS alkalmazásnak meg van a párja WP8-ra is? Kétlem. Arról nem is beszélve, hogy az online piactér árai elég borsosak még.

Akik Androidról térnek át, azoknak rendesen át kell gondolniuk, hogy képesek-e egy zárt rendszerrel élni, ahol nincs ikon csere, minden nap másik launcher, nem lehet ingyen zenét letölteni...stb, mert zártság van, és csak azt lehet, amit a Microsoft megenged. Ez eleinte furcsa lesz, de szerintem hamar megszokják a felhasználók, mert cserébe soha egy akadást nem fognak látni, és a frissítések is mindig fognak jönni. Amit már az iOS felhasználók áttérésénél is megjegyeztem, itt is fenn áll: minden alkalmazás meglesz, amit Androidon használtunk? Ennek utána kell nézni vásárlás előtt, nehogy csalódás legyen.

A WP8 egyébként nagyon jó rendszernek ígérkezik, és aki már unja a 6 éve változatlan iOS-t, vagy nem szereti barkácsolni az Androidját, és képes együtt élni a WP zártságával, annak remek vétel lehet, csak nekem az az érzésem lenne, hogy kissé visszaléptem, mert biztos találnék olyan alkalmazást, ami nincs egyenlőre, és itt nem a Bad Piggies nevű slágerjátékra kell gondolni, hanem például egy Dropboxra. Ez ugyanis jelenleg hivatalos formában nincs, csakúgy, mint egy Instagram sem. Oké, ezekre van alternatíva, na de na. Nem az igazi így.


Kedvcsinálónak berakok egy videót a rendszerről, amely tényleg teljesen más élmény nyújt, mint egy Android/iOS, de a kérdés nyitva marad: van-e annyira jó, hogy cserélni kelljen a már jól bevált rendszert? Ezt a kérdést nyitva is hagyom, mert a számok majd megmondják.

Árak: Ez is egy sarkalatos pont, nézzük a gyártók "referencia készülékeinek" árazását:
iPhone 5 (16GB): 679€
Nexus 4 (16GB): 349€
HTC 8X (16GB): 399€

Mindhárom készülék a csúcsot döngeti, és ezek közül bizony a Nexus 4 bizonyul a legjobb döntésnek (ár alapján). Egy jól kiforrott rendszer, ráadásul nem is drágán. Azért a 8X sem pokolian drága, de az 50€-s különbség már döntheti a mérleget a Nexus 4 felé. Az iPhone kiemelkedően magas ára pedig nem újdonság. Aki iPhone-t akar, az el sem fog gondolkozni máson. Azok a felhasználók viszont jóval többen vannak, akik átgondolják vásárlás előtt a dolgokat. Úgy érzem, a Nexus 4 és a 8X árait fel kellene cserélni, mert a WP8-nak szüksége lenne az elterjedésre. Szerintem a HTC álmaiban nem gondolta volna, hogy a Nexus 4 ára a 8X alatt lesz. Ráadásul a 8GB-os Nexus 4-et már 299€-ért meg lehet majd kapni.

2 megjegyzés:

  1. öhömm. én csak annyit nem értek, hogy a gyártók aktuális csúcsmodelljeihez miért nem raktad be a Nokia Lumia 920-at, mivel WP-n most az az abszolút csúcs. amúgy jó cikk.

    VálaszTörlés
  2. mert a 8X a referenciakészüléke a WP8-nak, és itt most az volt az összehasonlítási alap. egyébként az L920 ára 650€ lesz, ami szerintem nagyon sok ezért a rendszerért... még annak ellenére is, hogy szoftveresen többet tud mint a HTC.
    egyébként mikor beárazták a Nokiát, akkor még se a Nexus 4, se a 8X ára nem volt nyilvános, tehát nem elképzelhetetlen, hogy csökkentik majd szándékosan... legalábbis a verseny ezt kívánja.
    egy max. 450€-s ár lenne reális szerintem érte.

    VálaszTörlés